Lista livrabilelor

D.2.1 RAPORT ASUPRA SERVICIILOR DE CALCUL PERFORMANT ȊN CERCETAREA ȘTIINŢIFICĂ

În cadrul acestui document sunt prezentate serviciile de calcul performant disponibile în prezent la nivel mondial și național pentru efectuarea activităților de dezvoltare și inovare în companiile românești. De asemenea, este descrisă în detaliu activitatea desfășurată în cadrul proiectului pentru identificarea principalelor domenii de interes în cercetarea științifică și a tipurilor de servicii necesare beneficiarilor proiectului PECSA. Beneficiarii vizați sunt firmele din cadrul parcului industrial TETAROM.

D.2.2 RAPORT ASUPRA SERVICIILOR DE CALCUL PERFORMANT ȊN DEZVOLTAREA ANTREPRENORIALĂ

În cadrul acestui document sunt prezentate serviciile de calcul performant disponibile în prezent la nivel mondial și național pentru susținerea activităților de antreprenoriat în cadrul firmelor românești. De asemenea, este descrisă în detaliu activitatea desfășurată în cadrul proiectului pentru identificarea principalelor cerințe în acest domeniu și a serviciilor necesare beneficiarilor proiectului PECSA pentru activitățile de antreprenoriat. Beneficiarii vizați sunt firmele din cadrul parcului industrial TETAROM.

D.2.3 SCENARII SPECIFICE DE UTILIZARE FLEXIBILĂ A SERVICIILOR DE CALCUL PERFORMANT IN PARCURI ȘTIINȚIFICE ȘI TEHNOLOGICE

Pentru determinarea setului inițial de servicii de calcul performant care va fi disponibil utilizatorilor platformei, în cadrul acestui livrabil au fost descrise câteva scenarii specifice de utilizare în contextul parcurilor științifice și tehnologice. Aceste scenarii oferă suportul și contextul necesar pentru identificarea principalelor provocări potențial comune unui număr mare de beneficiari și adaptarea soluțiilor disponibile în funcție de acestea.

D.3.1 CERINŢELE ȘI SPECIFICAŢIILE PLATFORMEI DE CALCUL PERFORMANT PENTRU SERVICII DE CERCETARE ȘTIINŢIFICĂ ȘI DEZVOLTARE ANTREPRENORIALĂ

În vederea sprijinirii firmelor mici și mijlocii din Parcul Industrial TETAROM atât înspre înspre dezvoltarea cercetării științifice și aplicative cât și înspre dezvoltarea antreprenorială, în cadrul acestui document au fost centralizate cerințele specifice ale beneficiarilor și au fost rafinate specificațiile corespunzătoare ale platformei.

D.3.2 PLATFORMĂ DE CALCUL PERFORMANT PENTRU SERVICII DE CERCETARE ȘTIINȚIFICĂ ȘI DEZVOLTARE ANTREPRENORIALĂ

Acest document prezintă arhitectura propusă pentru realizarea platformei PECSA, având în vedere rezultatele obținute în activitățile A.2.1 și A.2.2, prin care au fost identificate necesitățile de calcul de ȋnaltǎ performanțǎ ale firmelor mici și mijlocii din Parcul Industrial TETAROM.

D.3.3 COMPONENTE SOFTWARE DE BAZĂ PENTRU SUPORTUL SERVICIILOR APLICAȚIE, PLATFORMĂ ȘI INFRASTRUCTURĂ

Flexibilitatea serviciilor oferite și posiblitatea de a personaliza aceste servicii conform necesităților beneficiarilor este esențială în sprijinirea eficientă a acestora. Astfel, în cadrul acestui document au fost identificate componentele software necesare pentru a oferi acces cât mai facil firmelor mici și mijlocii la cele trei categorii principale de produse din cadrul unei platforme HPC: aplicații ca și serviciu, platformă ca și serviciu și infrastructură ca și serviciu.

D.3.4 RAPORT ASUPRA UTILIZĂRII PLATFORMEI DE CALCUL PERFORMANT DE CĂTRE COMUNITATEA ȘTIINȚIFICĂ ȘI ANTREPRENORIALĂ

Prin folosirea uneltelor automate de monitorizare au fost înregistrați diferiți parametri de performanță ai arhitecturii HPC, realizându-se astfel configurări care să perfecționeze performanțele în funcție de scenariile specifice. Rezultatele obținute au fost incluse în cadrul acestui raport pentru a fi ulterior utilizate în eficientizarea și perfecționarea infrastructurii.

D.4.1 IMPLEMENTARE STUDII DE CAZ PILOT ÎN UTILIZAREA APLICAȚIILOR DE CALCUL PERFORMANT PENTRU CERCETAREA ȘTIINȚIFICĂ ȘI DEZVOLTAREA ANTREPRENORIALĂ

Cu ajutorul beneficiarilor au fost selectate cele mai relevante studii de caz în utilizarea aplicațiilor sub forma SaaS. Implementarea acestora și modalitățile de utilizare au fost documentate pentru a servi ca bază de cunoștințe în viitor.

D.4.2 IMPLEMENTARE STUDII DE CAZ PILOT ÎN UTILIZAREA SERVICIILOR PLATFORMĂ DE CALCUL PERFORMANT PENTRU CERCETAREA ȘTIINȚIFICĂ ȘI DEZVOLTAREA ANTREPRENORIALĂ

În cele mai multe dintre cazuri, utilizarea serviciilor platformă se adresează dezvoltatorilor de software sau companiilor care promovează soluții digitale. În vederea validării arhitecturii HPC și a flexibilității acesteia, în cadrul acestui document au fost descrise cele mai relevante studii de caz implementate în perioada pilot.

D.4.3 IMPLEMENTARE STUDII DE CAZ PILOT ÎN UTILIZAREA SERVICIILOR INFRASTRUCTURĂ DE CALCUL PERFORMANT PENTRU CERCETAREA ȘTIINȚIFICĂ ȘI DEZVOLTAREA ANTREPRENORIALĂ

Pentru administrarea resurselor HPC la nivel infrastructură sunt necesare competențe de specialitate în IT, care sunt destul de greu de asigurat în cadrul firmelor mici și mijlocii. În cadrul infrastructurii PECSA această provocare a fost adresată prin utilizarea unei interfețe grafice peste sistemul Cloud OpenStack care să permită gestionarea flexibilă, cu un minim de cunoștințe de specialitate, a resurselor alocate. În cadrul acestui document sunt prezentate soluțiile propuse și studiile de caz implementate.

D.4.4 MANUALE DE CONSULTANȚĂ, DEZVOLTARE ȘI UTILIZARE A SERVICIILOR DE CALCUL PERFORMANT

Pentru beneficiarii care au resursele și competențele necesare pentru gestionarea independentă a resurselor alocate în infrastructura HPC PECSA, au fost realizate materiale suport sub formă de manuale, tutoriale sau ghiduri de recomandare și bune-practici.

D.5.1 EXECUȚIA  ȘI VALIDAREA EXPERIMENTALĂ DE CĂTRE COMUNITATEA ȘTIINȚIFICĂ ȘI ANTREPRENORIALĂ A UTILIZĂRII APLICAȚIILOR SOFTWARE DE CALCUL PERFORMANT

Documentarea scenariilor implementate în colaborare cu beneficiarii reprezintă un element important în evidențierea capabilităților platformei, atragerea de noi beneficiari înspre utilizarea serviciilor și dezvoltarea unei metodologii de lucru care să eficientizeze procesele implicate.

D.5.2 EXECUȚIA  ȘI VALIDAREA EXPERIMENTALĂ DE CĂTRE COMUNITATEA ȘTIINȚIFICĂ ȘI ANTREPRENORIALĂ A UTILIZĂRII COMPONENTELOR SOTWARE PLATFORMĂ DE CALCUL PERFORMANT

Validarea experimentală a serviciilor la nivel platformă din cadrul infrastructurii HPC a fost realizată prin monitorizarea automatizată a parametrilor de execuție în timpul utilizării resurselor pentru îndeplinirea sarcinilor specifice. Rezultatele obținute și concluziile au fost analizate în cadrul acestui livrabil.

D.5.3 EXECUȚIA  ȘI VALIDAREA EXPERIMENTALĂ DE CĂTRE COMUNITATEA ȘTIINȚIFICĂ ȘI ANTREPRENORIALĂ A UTILIZĂRII DIRECTE A RESURSELOR INFRASTRUCTURĂ DE CALCUL PERFORMANT

În vederea sprijinirii firmelor mici și mijlocii în utilizarea eficientă a celui mai flexibil nivel de acces disponibil în cadrul platformei HPC, infrastructură ca și serviciu, au fost definite scenarii specifice de utilizare care au fost evaluate și validate cu ajutorul beneficiarilor, rezultatele fiind incluse în cadrul acestui document.